Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

 
  Σε αυτή την σειρά άρθρων που ξεκινάμε για να δούμε την σχέση της κύησης με τα ρευματικά νοσήματα θα πρέπει να μελετήσουμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος δηλαδή α) κατά πόσο το ρευματολογικό νόσημα επηρεάζει την έκβαση της κύησης και β) κατά πόσο η κύηση επηρεάζει την φυσική πορεία του ρευματικού νοσήματος.
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αίσθηση που υπήρχε εδώ και δεκαετίες για την ευνοϊκή επίδραση της κύησης στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το 75% περίπου των ασθενών παρουσιάζουν βελτίωση ή και ύφεση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ήδη από το 1ο τρίμηνο. Μετά τον τοκετό (εντός περίπου 6 μηνών ) το 90% αυτών των γυναικών θα εμφανίσει έξαρση της νόσου.

 Τα πιθανά αίτια της ύφεσης της Ρ.Α. κατά την εγκυμοσύνη είναι:
1. Ορμονική επίδραση (αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης , οιστρογόνων , προγεστερόνης)
2. Ενίσχυση παραγωγής αντιφλεγμονωδών κυτταροκινών (IL-4 ,IL-10) από ειδικά Τ-κύτταρα (Τh2)
3. Όσο μεγαλύτερη είναι η ασυμβατότητα μεταξύ μητέρας και εμβρύου σε κάποια γονίδια που σχετίζονται με την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (HLA DQA1,DQB1) τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα ύφεσης.

 Ο κίνδυνος αποβολών και ενδομήτριων θανάτων δεν είναι αυξημένος στις εγκύους με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έχει παρατηρηθεί ελαφρά αυξημένη συχνότητα πρόωρων τοκετών και ελλιποβαρών νεογνών. Έχει επίσης διαπιστωθεί μια τάση για μεγαλύτερη συχνότητα προεκλαμψίας και καισαρικών τομών.Συμπερασματικά μια γυναίκα που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν πρέπει να αποθαρρύνεται να τεκνοποιήσει. Η νόσος δεν έχει αρνητική επίδραση στην έκβαση της κύησης . Την επίδραση στην κύηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούμε στην ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε άλλα ρευματολογικά νοσήματα θα την δούμε σε επόμενα άρθρα.


 Αρθρο Ιωάννης Ξένος           
Ιατρός- Ειδικός Ρευματολόγος
πτυχ.Πανεπιστημίου BOLOGNA
Ειδικευθείς στο Γ.Ν. ΚΑΤ Αθηνών
Ρευματολογικό Ιατρείο και Οστεοπόρωσης Βεροιας
FB Ιωαννης Ξενος
WEBNODE :: ΞΕΝΟΣ Μ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.