Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

''Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΆΔΕΙΟΥ ΧΕΡΙΟΥ''


                  



Οι πολεμικές τέχνες της Ανατολής εμφανίστηκαν περίπου    2.000 χρόνια πριν, με πρώτες αυτές της Κίνας όπου τα διάφορα στυλ του κουνγκ-φου αναπτύχθηκαν στα κατά τόπους βουδιστικά μοναστήρια ως μέσον αυτοαμύνης.Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της ανάπτυξης των πολεμικών τεχνών στην Κίνα έχουμε το πέρασμα τους πρώτα στην ιαπωνική νήσο Okinawa, η οποία βρίσκεται στο μέσον ανάμεσα στις δύο χώρες  και μετέπειτα σε όλη την Ιαπωνία.Το 1600 ο Ιαπωνικός στρατός εισέβαλε στην Okinawa και απαγόρευσε την χρήση των όπλων. Έτσι η τάξη των πολεμιστών της εποχής εκείνης άρχισε να εκπαιδεύεται μυστικά σε μία νέα μορφή αυτοάμυνας όπου δε χρειαζόταν η χρήση όπλων βελτιώνοντας παράλληλα τις προγενέστερες τεχνικές που όπως αναφέρθηκε προυπήρχαν.Έτσι έχουμε την κατ’αρχήν εμφάνιση αυτού του νέου συστήματος αυτοάμυνας που ονομάζεται αρχικά Okinawa te και στην ιαπωνική γλώσσα σημαίνει « Το χέρι της Okinawa » αλλά με το μετέπειτα πέρασμα της τέχνης στην υπόλοιπη Ιαπωνία η τέχνη ονομάζεται karate-do που σημαίνει «Ο Δρόμος του Άδειου Χεριού».

Η πρώτη του παρουσίαση έγινε στην «έκθεση φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης»  το 1921 στο Τόκυο. Ο τότε διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Χιροχίτο, ενθουσιάστηκε από την παρουσίαση και πρότεινε να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Η τέχνη εξαπλώθηκε ραγδαία στη Ιαπωνία και από το 1950 και μετά στον υπόλοιπο κόσμο.Τότε ήταν που ο ιδρυτής του Karate do Funakoshi Gichin διετύπωσε τις είκοσι βασικές ηθικές αρχές της νέας αυτής πολεμικής τέχνης που είναι γνωστές ως Niju Kun και που είναι οι ακόλουθες :

Niju Kun: Οι 20 ηθικές αρχές

1.    Το Καράτε δεν είναι μόνον εξάσκηση μέσα στο ντότζο

2.    Μην ξεχνάς πως το Καράτε ξεκινά και τελειώνει με μια υπόκλιση.

3.    Στο Καράτε ποτέ μην επιτίθεσαι πρώτος.

4.    Όποιος προπονείται στο Καράτε, πρέπει να ακολουθεί τον δρόμο της δικαιοσύνης.

5.    Πρώτα μάθε καλά τον εαυτό σου. Ύστερα μπορείς να μάθεις και τους άλλους.

6.    Να αναζητάς την πνευματική τελειότητα. Η τεχνική κατάρτιση είναι ένα μικρό μέσον προς αυτήν την κατεύθυνση.

7.    Πάντα να χαλαρώνεις το μυαλό σου.

8.    Η ατυχία γεννιέται από την τεμπελιά.

9.    Το Καράτε είναι μια ισόβια εξάσκηση.

10.           Βάλε το Καράτε σε ότι κάνεις.

11.           Το Καράτε είναι σαν το ζεστό νερό: αν δεν του δίνεις συστηματικά θερμότητα θα γίνει κρύο.

12.           Μην σκέφτεσαι πως θα νικήσεις. Σκέψου πως δεν πρέπει να χάσεις.

13.           Η νίκη εξαρτάται από την ικανότητα σου να ξεχωρίζεις τα τρωτά από τα άτρωτα σημεία.

14.           Να κινείσαι ανάλογα με τον αντίπαλο.

15.           Φαντάσου τα χέρια και τα πόδια του άλλου σαν κοφτερά σπαθιά.

16.           Όταν βγαίνεις από το σπίτι, σκέψου πως σε περιμένουν εκατομμύρια αντίπαλοι.

17.           Η στάση ετοιμότητας για τους αρχάριους, είναι φυσική στάση για τους προχωρημένους μαθητές.

18.           Το Kάτα και η εμπλοκή σε μια πραγματική μάχη είναι δύο καταστάσεις εντελώς διαφορετικές.

19.           Μην ξεχνάς: α) την σκληρότητα και την ηπιότητα της δύναμης, β) τη συστολή και τη διαστολή του σώματος, γ) το αργό και το γρήγορο των τεχνικών.

20.           Συνέχισε να επινοείς κάθε στιγμή.



Στην Ελλάδα το Karate do αρχίζει να γίνεται γνωστό περί τις αρχές του 1970 με πρωτεργάτη τον κ. Ζαχόπουλο Βασίλειο που ιδρύει την πρώτη του σχόλή στην Αθήνα επί της οδού Λιοσίων 37 ιδρύοντας  το Okinawa karate, που φτάνει να αριθμεί περί τις 130 σχολές σε όλη την επικράτεια.Παράλληλα έχουμε και την εμφάνηση των παραδοσιακών στυλ όπως το shotokan, το wado ryu, το shito ryu, το goju ryu κ.α.
             Τα οφέλη της ενασχόλησης με το Karate do σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας, είναι ότι επιτυγχάνεται μια ψυχική και μερικές φορές πνευματική ηρεμία που όχι μόνο βελτιώνει την εστίαση του νου, αλλά επίσης βοηθά στον αυτοέλεγχο. Τα συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος, ελέγχονται καλύτερα μέσω της κατάρτισης στην τέχνη του Karate do.
                 Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι με την συνεχή εξάσκηση ,σώμα, μυαλό και πνεύμα αναπτύσονται ταυτόχρονα και αρμονικά, με αποτέλεσμα την τέλεια ενότητα τους. Όλοι μας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης μπορούμε να ασκηθούμε στο Karate , ποτέ δεν είναι αργα.
Αρθρο:Nτάβαρης Ανδρέας












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.